vrijdag 26 september 2014

De historische roman

Helaas is het genre “historische roman” niet erg bekend bij het lezende publiek. Over het algemeen is men meer geïnteresseerd in thrillers. Die gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank en worden in razend tempo geschreven. Daar is natuurlijk niets op tegen – iedereen mag immers het genre van zijn voorkeur kiezen.
Dat neemt niet weg, dat het me erg spijt dat aan de historische roman zo weinig aandacht wordt besteed. En áls er een boek in die categorie verschijnt, dan is dat vaak door een buitenlandse auteur geschreven en speelt het verhaal zich dus ook elders in de wereld af. Jammer… jammer… Ik ben er namelijk van overtuigd, dat veel mensen plezier kunnen beleven aan een boek dat in het Nederlandse verleden plaatsvindt. Als er maar meer informatie over zou verschijnen. Persoonlijk heb ik al diverse malen de opmerking gekregen: “Eigenlijk was ik geen liefhebber van historische romans, maar sinds ik jouw boeken heb gelezen ben ik helemaal verkocht.” Duidelijker kan het toch niet?
Gelukkig zijn er nog wel schrijvers van historische romans. Er is zelfs sprake van aanstormend talent, waar we in de toekomst zeker meer van zullen horen:
- Juliëtte van Nes is bezig aan een boek, waarvan ik een gedeelte heb mogen inzien. Het wordt gegarandeerd een boeiend relaas.
- Ook Anne Mieke Vermeulen loopt zich warm om een prachtige historisch werk het licht te doen zien.
De toekomst ziet er rooskleurig uit!

2 opmerkingen:

  1. Dank voor het mooie compliment Arie. Je brengt het genre alvast mooi onder de aandacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als kind las ik best veel historische verhalen. Maar het moest dan wel een beetje spannend zijn en een goede verhaallijn hebben. En dat heb ik nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen