vrijdag 12 september 2014

Top 10

Afgelopen week werd mij op facebook gevraagd om een lijstje van tien van mijn favoriete boeken samen te stellen. Ooit heb ik me eens voorgenomen van elke bekende Nederlandse schrijver minstens één boek te lezen - een onmogelijk streven, waar ik nochtans in volhard. Sinds enkele jaren heb ik de gewoonte om mijn gelezen boeken te noteren. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een hele lijst.
Hieronder dus tien boeken, enigszins willekeurig gekozen, onderverdeeld in twee blokjes.

01. Jan Siebelink Verdwaald gezin
02. Harry Mulisch         De ontdekking van de hemel
03. Loes den Hollander Driftleven
04.   Remco Campert         Het satijnen hart
05. Herman Koch Het diner

06. Harmen Malderik Over de keien
07. M.P.O. Books         De dood van Callista de Vries
08. Henk Vaessen Piel de heilige
09. Saskia Schouten         Wachten op de liefde
10. Jacques van de Baan Serpent

Voor wat betreft de literaire kwaliteit doen de boeken uit beide blokjes niet voor elkaar onder. Ze variëren zo’n beetje tussen “leuk” en “heel goed”. Toch bestaat er een wezenlijk verschil tussen de schrijvers. De bovenste vijf zijn auteurs van naam; de onderste vijf zijn tamelijk onbekend. Desondanks levert de laatste groep geen werk af van mindere kwaliteit.
Natuurlijk heb ik ook wel boeken in mijn handen gehad, die echt niet te lezen waren. Maar ook daarin heb ik geen verschil ontdekt tussen bekende en onbekende schrijvers. Eén boek was zo verschrikkelijk, dat ik het na twintig bladzijden heb dichtgeklapt - van een “gerenommeerd” auteur…
Ieder heeft natuurlijk het recht om iets al dan niet mooi te vinden. Ik vind het echter erg jammer dat er veel buitenlandse auteurs op de markt worden gebracht, terwijl hun getalenteerde Nederlands/Vlaamse collega’s vaak niet de erkenning krijgen die ze verdienen.
Uitgevers en recensenten zouden andere prioriteiten moeten stellen.

2 opmerkingen:

  1. Een aantal collega-bloggers doen, net zoals ikzelf, ieder jaar mee met de uitdaging 'Ik lees Nederlands'. We geven dan het aantal boeken op dat we dat jaar willen lezen. Boeken geschreven door Nederlandse of Vlaamse auteurs.
    Alle beetjes helpen!
    Graag gelezen, Arie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb echt een heel speciale smaak qua boeken. Daardoor vallen er vreselijk veel boeken af. Een boek dat bij mij beslist in de top 10 komt is: Tecumseh. Het is geschreven door James Alexander Thom. Een sterk boek!

    BeantwoordenVerwijderen