vrijdag 3 oktober 2014

Een enerverende ervaring

Tot mijn grote verrassing werd ik enige maanden geleden door radio Amsterdam FM uitgenodigd om in de boekenrubriek van het programma Kunst en Cultuur te komen praten over Koopman in de Gouden Eeuw. Natuurlijk was ik daar direct voor in. In no time was de afspraak gemaakt: vrijdag 26 september zou ik van 15.30 tot 16.00 uur life in de uitzending komen.
Uiteraard vergt een dergelijk optreden enige voorbereiding. Eerst moest ik mijn eigen roman nog maar eens een keer lezen, vond ik. Sinds die enkele jaren geleden op de markt kwam, heb ik alweer twee andere boeken geschreven, dus het “koopmanverhaal” moest eventjes weer “naar de oppervlakte worden gebracht”. Terwijl ik de aantekeningen, die ik destijds over de gouden eeuw maakte, weer eens doornam, voelde ik me opnieuw enthousiast worden over deze boeiende periode in onze Nederlandse geschiedenis.
Ruim op tijd meldde ik me op de vierde verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, vanwaar het programma zou worden uitgezonden. Ik maakte kennis met Leo Willemse, die het gesprek met mij zou voeren en met Fabiola Veerman, die het programma presenteerde.
Eén minuut voor aanvang - ik zat al voor de microfoon - begon ik wat rillerig te worden. Om direct in een uitzending te moeten optreden, bleek opeens geen sinecure meer te zijn.
Ga ik het allemaal wel goed doen? vroeg ik me angstig af. Kom ik wel uit mijn woorden?
‘Je kunt nog terug, hoor,’ grapte Fabiola, maar daar wilde ik natuurlijk niet van weten.
En toen waren we zomaar life in de lucht. Op slag vergat ik mijn zenuwen en er ontstond een heel leuk gesprek. Veel te snel naar mijn zin was het afgelopen. Er was nog zoveel meer te vertellen… Bijna onmiddellijk na de uitzending kreeg ik al sms’jes met “wat leuk” en “wat interessant” e.d.
Voldaan reisde ik weer huiswaarts.
Mocht je de aflevering gemist hebben: die is op youtube te beluisteren via de link https://www.youtube.com/watch?v=yZXqlpPA90E

1 opmerking:

  1. Mooi Arie, leuk om te lezen.heb het natuurlijk meteen getwitterd! h.g., Leo

    BeantwoordenVerwijderen