vrijdag 24 oktober 2014

Herfst...

Woeste donkere wolken passeren in snel tempo het hemelgewelf. Met een duister enthousiasme laten ze hun slagregens op de aarde neerkomen, waarmee ze hun plezier in het tarten van de mensheid etaleren. De vrolijke zomerse zon, waarvan we deze keer tot ver in het najaar hebben kunnen genieten, heeft nu definitief het veld geruimd. Hij heeft plaats moeten maken voor een grauw en grijs weerbeeld. De wisseling van de seizoenen… Hoe gaan we ermee om?
De mogelijkheden om het huis te verlaten zijn niet optimaal. Weliswaar kunnen we ons in de auto naar een andere plaats begeven, maar de snel bewegende ruitenwissers kunnen niet voorkomen dat het zicht slecht is. Autorijden is geen pretje.
Een snelle wandeling om lekker frisse lucht in te ademen, is al helemaal geen optie.
Wat dan? Achter de televisie blijven hangen, een stuk of 20 kanalen afzappen maar niet iets interessants kunnen vinden en toch maar blijven kijken naar iets wat beweegt? Ook dat is niet bevredigend. Pas op! Voor we het weten neemt de herfst ons te grazen en vervallen we in een naargeestige melancholie.
Willen we dat? Nee, natuurlijk niet. Maak de herfst tot een prachtig natuurfenomeen waar je heerlijk van kunt genieten. Trek je jas aan, ga naar buiten, laat de wind door je haren wapperen. Met dit weer? Nee dat niet. Maar tussen de regenbuien door, gaat het natuurlijk wél.

Maar als je écht niet naar buiten kunt …, wat dan?
*** Je reist mee op een VOC-schip rond Kaap de Goede Hoop. Je hebt je in je kooi vastgesnoerd en slaat angsten uit om de storm die om je heen woedt. Geluid van krakend hout en vloekende matrozen die het schip in bedwang proberen te houden. Angstkreten, als de mast breekt, waardoor het scheepje roerloos is geworden en als een weerloos stukje brandhout is overgeleverd aan de woeste golven. Kom je hier ooit levend uit? ***
Wat is er nu heerlijker om “Koopman in de Gouden Eeuw” te lezen als de wind om je huis buldert en de hagelstenen dreigend tegen je ruiten aanslaan. De verwarming lekker aan, languit op de bank. Wat wil je nog meer?


“Koopman in de Gouden Eeuw”. Een aanrader voor het barre jaargetijde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten