vrijdag 10 oktober 2014

Jeugdboek?

Onlangs werd opgemerkt dat “Koopman in de Gouden Eeuw” iets weg had van een ouderwets jongensboek. Een dergelijke opmerking had ik al eens eerder gehoord en toen was dat commentaar me behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. Ik schrijf geen jongensboeken! Mijn romans zijn geschreven voor mensen in de leeftijd van 18 (dus al behoorlijk adolescent) tot 80 jaar. Uit alle leeftijdcategorieën heb ik lovende reacties gekregen. Ze omschrijven maatschappelijke situaties, met een mix van humor, religie, ernst en romantiek met als goed beschreven achtergrond de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het zijn dus echt geen Pirate-of-the-Caribbean-achtige verhalen. Evenmin gaan ze over “ferme jongens, stoere knapen” of “jongens van Jan de Witt”. Andere oubollige vaderlandsliefde-bevorderende jeugdkreten zijn er evenmin in te vinden.
Het is me trouwens vaker opgevallen dat historische romans weleens gelijkgesteld worden aan jeugdboeken. In een commentaar op internet wordt ook “De getrouwde monnik” als een jeugdboek neergezet. Natuurlijk zullen er best wel tienerboeken met een historisch thema geschreven worden. Chapeau voor de mensen die dat kunnen. Een boek schrijven voor jeugdige lezers is geen sinecure! Maar dat betekent niet dat je alle geschiedkundige verhalen als jeugdwerk af kan doen. Daarmee doe je het genre tekort!
Overigens werd de opmerking van onlangs in de goede zin van het woord geplaatst. De persoon in kwestie doelde op de schrijfstijl die goed en helder was en de vlotte leesbaarheid van het boek. Als zestiger had hij het met erg veel plezier gelezen. “Koopman in de Gouden Eeuw” en “De getrouwde monnik” zijn dus romans voor volwassenen, die serieuze en ertoe doende onderwerpen aan de kaak stellen en desondanks lezen als een jeugdboek. Toch wel knap om zo te kunnen schrijven. Wie doet me na?

4 opmerkingen:

 1. Ik heb alleen 'De getrouwde monnik' gelezen, maar kan zeker onderschrijven dat het een roman is voor volwassenen. Het leest heerlijk, zonder meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Arie, de Koopman in de Gouden Eeuw heb ik zojuist geleend bij de OBA. Ik houd je natuurlijk op de hoogte van mijn bevindingen. Overigens ben ik dol op jongensboeken(oei, oei) dus ga ik er snel aan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Arie, ik heb een verzoek:
  Ik volg je via bloglovin'. Wil je me ook volgen? Dat waardeer ik. Warme groet, Mieke.
  http://www.graaggelezen.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen