vrijdag 28 november 2014

Lezer voor het voetlicht: Marion Poeste

Marion Poeste mag zich sinds kort Leesambassadeur 2014 van Nederland noemen. Een titel waar zij met recht trots op is. Zij beantwoordde de lezersvragen als volgt:

1. Vertel eens iets over jezelf
Ik ben Marion, 24 jaar, auteur en natuurlijk boekenliefhebber. Sinds een jaar ben ik getrouwd (er zijn nog geen kinderen). Wegens enkele chronische aandoeningen is werken voor mij niet haalbaar. Zodoende heb ik veel tijd om te lezen.
Sinds anderhalf à twee jaar ben ik actief met het recenseren van boeken. Soms krijg ik een boek in ruil voor een recensie. Ook ontvang ik weleens een roman van een auteur die ik ken van “tenpages” – het platform dat de uitgave van mijn eigen boek mogelijk heeft gemaakt en inmiddels na een faillissement een herstart heeft gemaakt.

2. Ben je altijd al een enthousiast lezer geweest?
Van kindsbeen af ben ik al gek op lezen. Dit heb ik denk ik van mijn vader. Hij zat en zit nog steeds elke dag met een boek in zijn hand; tegenwoordig ook vaak een e-reader. Toen ik een jaar of negen was schreef ik al kleine verhaaltjes.
Op school had ik altijd in no-time mijn “boekenworm” vol. Dat was een plaatje van een worm, waarvan je het lijfje bij elk gelezen boek een stukje mocht inkleuren. Op de middelbare school waren de ''verplichte'' boeken en boekverslagen geen probleem.

3.  Wat lees je liever: een e-book of een gedrukt exemplaar en waarom?
Een gedrukt exemplaar. Dat geeft me meer het idee dat ik een boek aan het lezen ben. Het terugbladeren gaat in een papieren boek ook gemakkelijker. En natuurlijk is het gewoon leuk om echte boeken in de boekenkast te hebben staan. Mijn e-reader gebruik ik voornamelijk in de winter, wanneer ik veel last van mijn gewrichten heb, waardoor ik moeilijk een boek kan vasthouden.

4.   Hoeveel uur per week besteed je aan lezen?
In uren weet ik het niet precies. Gemiddeld lees ik een boek in één tot drie dagen uit. Ik hoor van mijn omgeving dat ik vrij snel lees.

5.  Hoe reageert je omgeving daarop?
Mijn man vindt het prima dat ik deze ''daginvulling'' heb en bezig ben met iets wat ik leuk vind.

6.   Is je leespassie van invloed op je andere dagelijkse bezigheden/verplichtingen?
Soms wel, dan vergeet ik de tijd en dus ook de ''klusjes'' in huis. Of ik slaap te weinig, omdat ik ’s avonds maar door blijf lezen.

7.  Hoeveel boeken heb je gelezen?
Dat houd ik niet bij. Ooit ben ik daar weleens aan begonnen, maar toen was ik meer tijd kwijt met opschrijven en bijhouden dan met het lezen zelf.
Maar ik zou zeggen: een boek in één tot drie dagen - reken het maar uit J. Er zijn ook wel periodes dat ik een stuk minder lees. Dat ligt eraan of ik al dan niet in een “leesflow” zit, zoals ik dat zelf noem.

8.  Hoeveel boeken heb je in je boekenkast?
Ik schat op dit moment zo'n 250 boeken.

9. Weet je je alle boeken die je hebt gelezen nog te herinneren?
Nee, zeker niet! Dan zou mijn hoofd ''overlopen'' met herinneringen. Maar ik herken wel vaak een boek aan de cover; als ik dan de flaptekst lees, herinner ik me vaak het verhaal wel weer. Soms ook niet, maar dat maakt me niet uit. Als ik me tijdens het lezen maar gewoon kan ontspannen en genieten van het verhaal.

10.  Lees je sommige boeken meerdere malen?
Nee, dat heb ik nog niet gedaan. Wie weet gebeurt dat nog wel in de toekomst. Op dit moment lees ik graag boeken die net zijn uitgekomen. Zolang er nog nieuwe leuke boeken verschijnen, zal ik die eerder lezen J.

11.  Wat is je favoriete genre en lees je daarnaast ook andere categorieën?
Waargebeurde verhalen. Daarnaast lees ik eigenlijk alles, van roman tot thriller. 

12.  Wie is je favoriete schrijver en hoeveel boeken heb je van hem/haar gelezen?
Eigenlijk heb ik niet één favoriete schrijver. Vroeger was ik helemaal gek van de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling. Deze serie heb ik helemaal in mijn bezit!
Van de chicklits vind ik de boeken van Sophie Kinsella en Jill Mansell erg leuk. Ook hiervan heb ik een heel rijtje in mijn kast staan.
Van mijn laatst gelezen boeken noem ik “Herkenning” van Gaby Sadowski', “Komt een vrouw bij de hacker” van Maria Genova en “Voor jou” van Jojo Moyes. 

13.  Welk boek zou je iedereen willen aanraden?
Op dit ben moment lees ik ''Mijn vader was een NSB'er'' van Elmer den Braber. Dit boek kan ik zeker iedereen aanraden.

14.  Als je lid bent van een leesclub: wat gebeurt daar dan?
Ik ben alleen lid van de ''online' leesclubs'' van Chicklit en Crimezone/Hebban. We krijgen een boek toegezonden - eerst geven we een eerste indruk en later vertellen we wat we ervan vinden tijdens het lezen. Uiteindelijk schrijven we er een eindbeoordeling over.

15.  Schrijf je ook recensies en waar kunnen we die vinden?
De sites waar ik “gastrecensies” voor schrijf zijn: http://tboekenblog.blogspot.nl www.deleesfabriek.nl   www.dizzie.nl.

16.  Ben je zelf ook auteur en zou je één van je boeken willen noemen?
Jazeker J.
In 2013 is mijn eigen autobiografische boek uitgekomen: ''Ademloos verlangen''.
Het boek is te vinden op: http://www.bol.com/nl/p/ademloos-verlangen/9200000013655179/ Er bestaat ook een facebookpagina van.

1 opmerking: