vrijdag 14 november 2014

Lezer voor het voetlicht: Mieke Schepens

Vandaag beginnen we met de rubriek “Schrijver voor het voetlicht”, een serie interviews met gepassioneerde lezers. Mieke Schepens bijt de spits af.


1.Vertel eens iets over jezelf.
Mijn naam is Mieke Schepens, geboren op 6 juni 1957 in Steensel (N.Br).
Sinds 37 jaar getrouwd en moeder van een zoon. Sinds mijn secretaresse-opleiding bij Instituut Schoevers in Tilburg heb ik altijd een baan gehad, maar nooit als secretaresse. Nadat mijn man een eigen bedrijf begon ben ik gestopt met werken bij Banque Paribas Nederland NV in Eindhoven. Ik kon thuis mooi de boekhouding en de inkoop doen, of solderen als dat nodig was. Dat doe ik nu nog wel eens. Toen het op onze zaak allemaal goed liep begon ik me te vervelen, ging solliciteren bij een andere bank en had binnen een week een baan voor twintig uur in de buurt van onze woonplaats. Toen ging dat nog zo. Omdat ik meer uren wilde gaan werken ben ik bij een andere lokale bank terecht gekomen.
Daar heb ik fulltime gewerkt totdat ik ziek werd. Een aantal jaren heb ik helemaal niets kunnen doen; ik kreeg bovenop een depressie ook nog eens borstkanker. Dat is allemaal achter de rug; ik ben nu schoon, zoals men dat noemt, maar de schrik zit erin. Mijn motto is dan ook: Carpe Diem, oftewel “pluk de dag”. Ik doe niets meer waar ik een hekel aan heb en probeer zoveel mogelijk uit iedere dag te halen.
Nu merk ik vaak dat mijn dagen weer te kort zijn. Ik ben drukker met verschillende dingen dan in de tijd dat ik een betaalde baan had. Ik ben een gelukkig mens.
Je weet nu een heleboel over me.

2. Ben je altijd al een enthousiast lezer geweest?
Ja, al sinds ik me kan herinneren. Mijn ouders zijn ingetrouwd bij mijn opoe en zij las alles wat los en vast zat. Daar zal ik dat van meegekregen hebben.

3. Wat lees je liever: een e-book of een gedrukt exemplaar en waarom?
Ik heb een hekel aan e-books omdat ik graag een papieren boek in handen heb. Waarom weet ik niet, dat is gevoelsmatig. Ik heb een e-reader met een paar boeken daarop. Ik heb deze ook gelezen maar daarna besloten om geen e-books meer te recenseren. Het voelt gewoon niet fijn voor mij.

4. Hoeveel uur per week besteed je aan lezen?
Ik lees ongeveer 6 uur per dag, maar ben wel langer bezig met een boek. Ik schrijf recensies en dat heeft ook zijn tijd nodig.

5. Hoe reageert je omgeving daarop?
Mijn man en zoon zijn blij dat ik iets gevonden heb na mijn ziekte, waarvan ik gelukkig word.
Er zijn mensen in mijn omgeving die het belachelijk vinden dat ik zoveel lees en er niets voor betaald krijg, maar dat is meer hun probleem denk ik.
6. Is je leespassie van invloed op je andere dagelijks bezigheden/verplichtingen?
Nee hoor, vroeger werkte ik ook natuurlijk.

7. Hoeveel boeken heb je gelezen?
De laatste twee jaar heb ik ongeveer 180-190 boeken gelezen. Toen ik een betaalde baan had, las ik veel minder. Ik had er de puf niet meer voor als ik thuis kwam. Maar voor 1976 heb ik ook wel een paar honderd boeken gelezen.

8. Hoeveel boeken heb je in je boekenkast?
Ik heb nu bijna geen boeken in mijn boekenkast. Mijn boeken heb ik opgeborgen in koffers die ik daar speciaal voor aangeschaft heb. We hopen binnen afzienbare tijd te verhuizen en ik ben al begonnen met mijn juweeltjes in te pakken. De koffers heb ik samen met andere spullen in een opslag staan. Maar het zullen er ongeveer 450-500 zijn, denk ik.

9. Weet je je alle boeken die je hebt gelezen nog te herinneren?
Nee.

10. Lees je sommige boeken meerdere malen?
Tot nu toe niet, maar wie weet als ik meer tijd heb en geen nieuwe aanvoer meer heb!
Er zitten er een heleboel bij die ik graag nog een keer wil lezen.

11. Wat is je favoriete genre en lees je daarnaast ook andere categorieën?
Mijn favoriete genre is het thriller-genre (waaronder spionage). Daarnaast lees ik ook vaak detectives, romans, fantasy en non-fictie. Ik ben gestopt met het lezen van horrorboeken toen in zwanger was en ben er ook nooit meer mee begonnen. Wanneer ik lees, zit ik helemaal in de wereld die beschreven wordt.

12. Wie is je favoriete schrijver en hoeveel boeken heb je van hem/haar gelezen?
Robert Ludlum was mijn favoriet, van hem heb ik zo'n twintig boeken gelezen. Ik heb geen boeken meer gelezen die niet door hem geschreven zijn, maar wel onder zijn naam zijn uitgebracht na zijn overlijden.

13. Welk boek zou je iedereen willen aanraden?
Op dit moment kies ik voor “Ik ben Pelgrim” van Terry Hayes. Een geweldig goed boek en heel actueel.

14. Als je lid bent van een leesclub: wat gebeurt daar dan?
Ik kan alleen spreken voor on-lineleesclubs. We lezen allemaal hetzelfde boek.  We informeren elkaar voor het lezen, tijdens het lezen en na het lezen wat we er van vinden. Na het lezen geven we duidelijk met cijfers aan hoe we het boek waarderen en waarom.

15. Schrijf je ook recensies en waar kunnen we die vinden?
Ik schrijf recensies. Deze kun je vinden op mijn blog: http://www.graaggelezen.blogspot.nl  en mijn site: http://www.miekeschepens.nl (deze laatste moet nog wat bijgewerkt worden).


16. Ben je zelf ook auteur en zou je één van je boeken willen noemen?
Ik volg schrijflessen waaronder ook copywriting. Ik schrijf wel korte verhalen. Deze laatste zijn uitsluitend voor mezelf. Die publiceer ik niet. Wanneer ben je een auteur? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten