vrijdag 12 december 2014

Lezer voor het voetlicht: Anja de Rijk

Anja de Rijk woont tegenwoordig in Duitsland. Dit verhindert haar niet om met heel veel plezier Nederlandstalige boeken te lezen.

1. Vertel eens iets over jezelf
Mijn roepnaam is Anja, en zo kennen de meesten mij ook in Nederland. Ik ben in oktober 22 geworden en woon sinds juli 2013 in Beieren, Duitsland.
Door papieren, waarop je je eigenlijke naam moet invullen, noemen ze me hier ook vaak Antonia. Een naam waar ik als klein meisje een hekel aan had, maar waar ik nu aan begin te wennen en steeds mooier vind worden.
Misschien wil je weten waarom ik in Duitsland woon? Ik ben verslaafd geraakt aan de natuur hier en in Nederland zijn er geen bergen! Wil je het hele verhaal weten? Kijk dan op mijn blog www.FollowMeMove.com en begin bij mei 2013!
Toen ik 15 was ben ik, naast mijn studie verpleegkunde, mijn eigen boekenwebshop begonnen. In het begin was het vooral eigenbelang, want als ik een boek had verkocht, kon ik zelf weer een nieuw kopen (de bieb had ik al uitgelezen). Maar inmiddels vind ik het verkopen en alles wat met boeken te maken heeft zo leuk, dat de verdiensten allang geen uitgangspunt meer zijn. Wel ben ik na drie jaar opleiding (noodgedwongen gestopt) begonnen aan een andere studie: Verkoopspecialist & Ondernemer Detailhandel. Iets wat echt bij me past. Nu werk ik gezellig in een tankstation, met gezellige, soms onverstaanbare Beierse klanten, leuke collega’s en verraste Nederlandse toeristen!

2. Ben je altijd al een enthousiast lezer geweest?
Bijna altijd. Ik weet nog dat ik het leren lezen niet leuk vond en dat ik extra hulp kreeg van een leesmoeder. Dat moet in groep drie zijn geweest. Wanneer het is omgeslagen? Geen idee. Maar mijn familie en ikzelf kunnen zich niet anders herinneren dan dat ik met mijn neus in de boeken zat. Als er een kanon naast me afgeschoten zou zijn, had ik nog niets gemerkt.
Tot mijn moeders wanhoop las ik ook altijd ‘s nachts. Ze kwam altijd checken of ik sliep. Maar zodra ze haar hielen had gelicht, deed ik snel weer mijn lamp aan, haalde mijn boek weer tevoorschijn en vertrok weer op een paard, in een boot, of ik sprong lachend in het zwembad.

3. Wat lees je liever: een e-book of een gedrukt exemplaar en waarom?
Ik zie de voordelen van een e-book in, maar mijn voorkeur gaat uit naar echte boeken. Die kunnen worden gesigneerd en ik kan ze ruiken, voelen en in de kast kan zetten.
E-books lees ik ook wel, maar meer omdat ik in Duitsland woon en ik hier geen 300 boeken kan lenen/kopen in het Nederlands en natuurlijk omdat ik niet genoeg ruimte heb om alle echte boeken in een boekenkast kan zetten. En op vakantie zijn ze natuurlijk reuze handig. Maar verder blijf ik het echte boek trouw. Voor de schrijver moet het toch ook beter voelen als hij het werk dat hij net voltooid heeft, daadwerkelijk kan aanraken?

4. Hoeveel uur per week besteed je aan lezen?
Oei, moeilijke vraag. Het is vooral heel wisselend. Als ik in een week veel werk heb, dan lees ik natuurlijk minder. Maar het liefst elke minuut. Als ik vrij ben, ga ik standaard te laat naar bed, omdat ik mijn boek(en) niet neer kan leggen. Regelmatig (nou ja… één à twee keer per maand) sla ik het slapen gewoon een nacht over.

5. Hoe reageert je omgeving daarop?
Ik leef alleen. Ik had een konijn, dat net aan ouderdom is overleden. Maar die vond het wel gezellig. Verder omgeef ik me met mensen die ook van lezen houden. Al lezen ze niet zoveel als ik.

6. Is je leespassie van invloed op je andere dagelijkse bezigheden/verplichtingen?
Ja en nee. Ik doe alles wat ik moet doen, ga gewoon naar afspraken en op tijd naar mijn werk. Werken vind ik super leuk, dus lezen gaat dan niet voor of zo. Maar ik houd me er wel veel mee bezig. Ik recenseer boeken, blog erover en ben lid van enkele facebookgroepen die over boeken gaan. Het is leuk dat sommige boeken vertaald zijn, zodat ik met mijn collega’s van het tankstation kan praten over boeken die we in verschillende talen gelezen hebben. Naast lezen heb ik ook andere hobby’s, zoals zingen, tekenen, series volgen en met vrienden kletsen.

7. Hoeveel boeken heb je gelezen?
Per jaar of in heel mijn leven? In 2014 heb ik tot dit interview 301 boeken gelezen. In heel mijn leven… dat kan 'k natuurlijk niet natellen. Op de middelbare school heb ik twee jaar geteld en ik kwam uit op 345 boeken. Dus totaal zal ik 3000 boeken gelezen hebben, gok ik.

8. Hoeveel boeken heb je in je boekenkast?
In mijn boekenkast staan er 200 en verder zwerven er in mijn huis nog eens 200 exemplaren die niet meer in mijn boekenkast passen. Daarvan zijn er zeker 300 speciaal genoeg om te houden. Te zijner tijd gaan er 100 terug naar Nederland.

9. Weet je je alle boeken die je hebt gelezen nog te herinneren?
De meeste wel. Misschien weet ik niet alles meer uit een boek, maar best wel veel. De verhalen onthoud ik beter dan de titels. Omdat sommige boeken soms onder een andere titel opnieuw worden uitgegeven, kijk ik vaak naar de flaptekst om te weten of ik het al heb gelezen.

10. Lees je sommige boeken meerdere malen?
Oh ja, zeker nu ik in Duitsland woon. Bovendien zijn sommige boeken zo goed, dat het zonde is om ze maar één keer te lezen!

11. Wat is je favoriete genre en lees je daarnaast ook andere categorieën?
Eigenlijk lees ik alles, hoewel sommige genres wat minder. Maar alles wat me interesseert en leuk lijkt, lees ik. Of het nou een thriller is, een roman, waar gebeurd of fantasy.

12. Wie is je favoriete schrijver en hoeveel boeken heb je van hem/haar gelezen?
Van Nora Roberts heb ik bijna alles gelezen wat in het Nederlands is uitgeven. Ik ben verzamelaar van haar boeken. Wow, wat heeft die vrouw veel geschreven. Want ook onder de naam J.D. Robb schrijft ze als een trein. Gelukkig worden ook die boeken eindelijk uitgeven!

13. Welk boek zou je iedereen willen aanraden?
Oeh…moeilijk, want er zijn zo veel goede en leuke boeken… Ik denk dat ik voor Deadline van Randy Alcorn ga. Dat boek heb ik jaren geleden mogen lezen en ben het nooit vergeten.

14. Als je lid bent van een leesclub: wat gebeurt daar dan?
Nope. Geen lid.

15. Schrijf je ook recensies en waar kunnen we die vinden?
Ja, die kan je allemaal vinden op FollowMeMove.wordpress.com.  Recensies die ik schrijf komen ook wel op Hebban, bol.com enz.

16. Ben je zelf ook auteur en zou je één van je boeken willen noemen?
Nee, ik ben geen auteur, al vind ik schrijven wel heel erg leuk!

3 opmerkingen: