vrijdag 26 december 2014

Lezer voor het voetlicht: Marjolein van Wijhe

Lezer voor het voetlicht: Marjolein van Wijhe

Marjolein is Harderwijkse, dus een stadsgenote. Regelmatig kom ik haar tegen op een bijeenkomst van “Apollo”, de Harderwijkse literaire kring. Hieronder haar antwoorden op de lezersvragen.

1. Vertel eens iets over jezelf
Ik ben Marjolein van Wijhe, 26 jaar en woon sinds een paar jaar in Harderwijk. Ik ben vijf jaar getrouwd met de allerliefste man. Drie maanden geleden ben ik moeder geworden van onze prachtige zoon.
Binnenkort studeer ik af van de opleiding Interieurstylist. Ik houd van inrichten, meubels opknappen, accessoires en decoraties maken/pimpen voor in huis. Daar hoop ik ook een betrekking in te vinden.
Als vrijwilliger werk ik op vrijdagmiddag op de Dierenweide. Dit is een kinderboerderij in Harderwijk. Ik ben verzot op dieren en kinderen en vind het enorm leuk om die twee met elkaar in contact te brengen. Thuis hebben we een hond, een poes en een konijn. Dit wordt nog uitgebreid, dus de buren zijn bij dezen op de hoogte gebracht.
Ook zit ik in het bestuur van Apollo. Dit gezelschap organiseert één keer in de zes weken een Open Podium in het Stadsmuseum van Harderwijk. Hierbij worden verhalen en gedichten voorgedragen, muziek ten gehore gebracht. Verder gebeurt er van alles wat nog meer op het creatieve vlak voorhanden is.
Ik ben een fanatiek sportster, maar daarnaast kan ik ook uren bewegingsloos een boek lezen.
Dit is in een notendop wie ik ben qua hobby's.

2. Ben je altijd al een enthousiast lezer geweest?
Ja!! Als klein kind gingen we met het hele gezin op vrijdagmiddag uit school naar de bibliotheek. Ik haalde het maximaal aantal boeken, begon te lezen, te lezen en nog eens lezen. Op zondagavond had ik alles uit. Het was zelfs zo erg dat mijn moeder, toen ik in groep vijf of zes zat, een keer mijn biebpasje had afgepakt. Door zoveel te lezen werd ik totaal onbereikbaar voor de wereld om me heen en ze vond dat dat maar eens afgelopen moest zijn.
Nu kan ik gedoseerd lezen, al is het nog wel zo dat ik redelijk onbereikbaar ben, wanneer ik lees.

3. Wat lees je liever: een e-book of een gedrukt exemplaar en waarom?
Een gedrukt exemplaar. Ik heb nog nooit een e-boek gelezen. Tegen al het digitale in de wereld heb ik een pure aversie. Met een e-reader zou ik absoluut niet het idee hebben dat ik aan het lezen ben. Een boek moet je vast kunnen houden en de geur van de bladzijden op kunnen snuiven. Een e-boek lezen zou voor mij hetzelfde zijn als internetten of werk: totaal niet ontspannend. En wat is er mis met een grote boekenkast of wat extra kilo's in je koffer?

4. Hoeveel uur per week besteed je aan lezen?
Sinds de geboorte van mijn zoon is dat wisselend. Eerder was het wel drie uur per dag en de zondag helemaal. Nu lees ik vaak twee à drie uurtjes in de avond. Zo kom je sowieso aan 14 uur per week.

5. Hoe reageert je omgeving daarop?
Mijn man vindt het heerlijk rustig; dan kan hij voetbal kijken - haha. Al is het op zondag wel eens irritant voor hem dat ik hem totaal niet hoor of dat ik verdwaasd rondloop als ik net een boek heb weggelegd. Zo gemakkelijk kom ik niet uit een boek.

6. Is je leespassie van invloed op je andere dagelijkse bezigheden/verplichtingen?
Ja! Ik weiger regelmatig de was, strijk of iets anders te zien en duik lekker op de bank met een kop thee in een spannend boek. Te laat op school komen was vroeger ook zo'n ding: “nog even dat hoofdstuk uitlezen…”

7. Hoeveel boeken heb je gelezen?
Tsja... dat is heel moeilijk te zeggen. In groep vier had ik alle A-boeken al uit, in groep zeven alle B-boeken. Helaas vonden de aardige dames van de bibliotheek mij te snel gaan – ik mocht ik geen C-boeken lezen. Dus heb ik me nog een paar jaar vermaakt met het lezen van boeken voor de tweede of zelfs derde keer. Ook las ik alle boeken van mijn vier zusjes en vijf broertjes. En ik las nog eens veel aan ze voor. Af en toe lukte me het ook wel om een C-boek uit de bibliotheek mee te smokkelen.
Het antwoord op deze vraag moet ik echter schuldig blijven…

8. Hoeveel boeken heb je in je boekenkast?
In ons nieuwe huis past qua muren mijn boekenkast niet. In ons oude huis had ik de grootste Ikea kast vol met boeken, twee dubbele rijen per plank. Plus nog wat boeken in dozen.

9. Weet je je alle boeken die je hebt gelezen nog te herinneren?
Eeh…. Als ik de achterkant van een boek lees, of het verhaal hoor, dan weet ik het meestal weer.

10. Lees je sommige boeken meerdere malen?
Nee, eigenlijk niet. Soms kijk ik wel naar de verfilming van een boek dat ik heel goed vond. Dat gaat twee kanten op:
- of hij sluit aan bij de verbeelding die ik had toen ik het boek las.
- of het boek is (naar mijn beleving) zo anders verfilmd, dat het een domper wordt.

11. Wat is je favoriete genre en lees je daarnaast ook andere categorieën?
Literaire thrillers! Ik ben daar helemaal weg van.
Maar tijdens mijn zwangerschap kon ik er totaal niet tegen. Daarom heb ik toen veel meidenboeken gelezen van Jill Mensell, Cathy Kelly e.d.
Nu ben ik weer op en top aan het huiveren in de donkere avond.

12. Wie is je favoriete schrijver en hoeveel boeken heb je van hem/haar gelezen?
Ik heb geen favoriete schrijver. Wulf Dorn met “Trigger” vind ik heel goed en Lars Kepler met “De Getuige” en “Slaap”.
Toen ik met dit genre begon las ik veelal Patricia Cornwall, Tess Gerritsen, Nicci French en Karin Slaughter.

13. Welk boek zou je iedereen willen aanraden?
“De Getuige” van Lars Kepler. Steengoed, spannend. Je wordt continu op het verkeerde been gezet. Ook word het gruwelijk eerlijk beschreven.

14. Als je lid bent van een leesclub: wat gebeurt daar dan?
Ik ben geen lid van een leesclub. Waar o waar vind ik die in Harderwijk? Dat lijkt me toch zo gezellig! Ik heb er wel over nagedacht er een te beginnen.

15. Schrijf je ook recensies en waar kunnen we die vinden?
Nee, na die oneindig verplichte boekverslagen op de hogere school houd ik het bij (ont)spannend lezen.

16. Ben je zelf ook auteur en zou je één van je boeken willen noemen?
Nee, ik schrijf wel diepzinnige gedichten. In een grijs verleden heb ik wel korte verhalen geschreven voor een kinderblad.

1 opmerking:

  1. Wat leuk om te lezen dat je tijdens je zwangerschap niet alles kon lezen. Ik had dat ook. Altijd dol op Stephen King, maar tijdens mijn zwangerschap kon ik geen enkel boek van hem lezen! Warme groet en veel leesplezier :-)

    BeantwoordenVerwijderen