vrijdag 12 juni 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Hilde Vandermeeren


Vertel eens iets over jezelf

Ik ben Hilde Vandermeeren, een Vlaamse auteur van meer dan 40 kinder- en jeugdboeken en (tot nu toe) drie psychologische thrillers voor volwassenen, uitgegeven bij de Nederlandse uitgeverij Q. Ik heb psychologie gestudeerd en ruim tien jaar lesgegeven. Sinds 2006 leef ik fulltime van mijn pen als auteur en als hoofdredacteur van een kinderkrant. Ik woon met mijn gezin in Torhout (België) en ben heel blij dat ik van schrijven mijn beroep heb kunnen maken.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genres?

Ik heb tot nu toe vooral kinderboeken geschreven, maar sinds 2013 ben ik de weg ingeslagen van de psychologische thrillers. Daarnaast heb ik ook een aantal spannende korte verhalen geschreven voor volwassenen.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Ik streef ernaar om deze ingrediënten in mijn psychologische thrillers te mengen: suggestie, beklemming, onderhuidse dreiging, uitgewerkte karakters, vlotte stijl.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Dat je iets kunt maken wat er voordien niet was, dat je je fantasie kunt gebruiken om een eigen wereld te scheppen met zelfgekozen personages. Ook de vrijheid die daarmee samenhangt, vind ik belangrijk. Je bent als het ware je eigen baas. Dat vraagt ook discipline (lacht).


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Ergens is dat altijd relatief, het is de mening van één persoon. Natuurlijk hoop je dat er zoveel mogelijk mensen van het boek hebben genoten, en die positieve reacties zijn motiverend. Anderzijds kun je niet voor iedereen goed doen, de minder goede recensies horen er ook bij, belangrijk is dat ze respectvol en onderbouwd zijn. Soms is er gewoon geen klik tussen jouw verhaal en die bewuste lezer, daar kun je als auteur niet veel aan doen.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Er verschijnen jaarlijks enorm veel boeken, en het is inderdaad niet evident om daar een plekje tussen te veroveren. Het duurt ook een poos eer je als schrijver je naamsbekendheid opbouwt. Zelf heb ik ervaren dat nominaties en prijzen wel een duwtje geven in de juiste richting en ook het enthousiasme van de lezers is belangrijk. Als schrijver moet je proberen om door te zetten en de moed niet te snel op te geven.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Ik krijg daarbij de steun van de pers- en promotieverantwoordelijken van de uitgeverijen die persberichten sturen naar de media en acties op touw zetten. Je vindt mij ook jaarlijks op de Boekenbeurs in Antwerpen, ik kom daar een aantal dagen signeren. Als auteur kan je zelf je steentje bijdragen door een website te hebben en op de sociale media aanwezig te zijn. Dat knabbelt wel aan je kostbare schrijverstijd!


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Alles bij elkaar zijn dat er nu ongeveer 50, maar ik heb ze nooit echt geteld.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Een persoonlijke voorkeur voor een van mijn eigen boeken uitdrukken in 1 titel, is moeilijk. Ik hoop gewoon dat ik als auteur steeds groei en dat het laatste boek ook het beste is tot dan toe.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Geen idee, ik hoop dat dat er nog zoveel mogelijk zijn (lacht). Als ik in de toekomst het tempo kan aanhouden van één thriller per jaar, zal ik al heel tevreden zijn.


Op welke website kunnen we je vinden?
Breng me gerust eens een bezoekje op: www.hildevandermeeren.com


Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Ik wens iedereen die dit leest veel lees- én schrijfplezier toe voor degenen die daar ook mee bezig zijn! Wie zin heeft: je vindt mij ook op Facebook en Twitter:Jij ook bedankt voor het interview, Arie!


3 opmerkingen: