vrijdag 3 juli 2015

Schrijver in de schijnwerper: Saskia Schouten


Vertel eens iets over jezelf.

Ik schrijf al vanaf mijn tienertijd. Mijn eerste roman (die nooit uitgekomen is) zie ik als een probeersel, toen was ik 16.
Op mijn 17begon ik mijn debuutroman "Liefde op de wadden", die ik op mijn 22e voltooide. Ik heb het op de typemachine uitgewerkte manuscript naar verschillende uitgevers gestuurd en kreeg het telkens weer terug. Het vervelende was dat sommige uitgevers het pas na één of twee jaar terugstuurden. Ik heb er wel eens achteraan moeten bellen.  Intussen was ik met een nieuwe roman bezig, die “Wachten op de liefde” zou gaan heten.
Toen ik trouwde met Peter en kinderen kreeg, heb ik het manuscript jaren laten liggen. In het begin van deze eeuw haalde ik "Liefde op de Wadden" weer tevoorschijn. Ik las het manuscript opnieuw door en heb er veel in veranderd. Tevens voltooide ik  “Wachten op de liefde”.  “Liefde op de Wadden” stuurde ik het naar uitgeverij “Vision” in Groningen die het in 2006 heeft uitgegeven. In 2007 werd het genomineerd voor de publieksprijs van het christelijke boek. Van de zes genomineerde boeken kreeg het de vierde plaats.
In 2008 kwam “Wachten op de liefde” uit en in 2011 “Schrijversliefde”. Dat boek heb ik in een jaar tijd geschreven. Het vervolg daarop ligt al een paar jaar bij de uitgever en komt hopelijk dit jaar uit. Met het vervolg dáárop ben ik bezig.
Ik redigeer ook voor collega-auteurs en uitgeverijen. Ik ben recensente voor www.boekenmening.nl


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genres?

Ik schrijf romantische boeken met diepgang. Daarnaast schrijf ik korte verhalen, waaronder reisverhalen. Sinds enkele jaren schrijf ik schriftromans voor uitgeverij Marken. Daar zijn er nu vier van uitgekomen; de vijfde is bij de uitgever en met de zesde ben ik bezig.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Het is het meest bij de bieb uitgeleende genre en ik vind het belangrijk om er diepgang in te stoppen op een manier die makkelijk leesbaar is. Ik heb verschillende reacties gehad van mensen die bemoedigd zijn door passages uit mijn boeken.  Iemands leven is veranderd door het lezen van “Liefde op de Wadden”.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Dat je er veel van jezelf in kwijt kunt. Je kunt bijvoorbeeld karakters maken, die lijken op mensen die je kent.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Ik hecht waarde aan eerlijke recensies. Ik heb wel eens meegemaakt, dat een van mijn boeken werd afgekraakt zonder dat echt man en paard werden genoemd. Daar heb ik dus helemaal niets aan. Een andere recensie die ook niet zo leuk is, maar wel eerlijk - daar heb ik wel wat aan. En uiteraard ben ik erg blij met de vele positieve recensies.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Moeilijk inderdaad. Het is me wel opgevallen dat in de meeste boekhandels de buitenlandse auteurs een dominante plaats innemen. Het zou toch veel mooier zijn dat de auteurs van eigen bodem een grotere plaats innemen. (Zonder afbreuk te doen aan buitenlandse auteurs). En het zijn doorgaans de schrijvers van de grotere uitgeverijen, die de meeste aandacht krijgen. Mijn debuutroman zie ik bijna nergens meer liggen, terwijl boeken van collega’s die in hetzelfde jaar uitkwamen, nog volop aanwezig zijn in de boekhandels.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Toen Hyves nog bestond heb ik heel veel reclame gemaakt en ook redelijk wat boeken verkocht. Nu maak ik op Facebook ook wel reclame, maar is de verkoop beduidend minder. Ik sta op markten en braderieën, heb wat interviews gehad bij lokale radio-omroepen en ben op de lokale tv geweest.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Vier, maar de vierde is dus nog niet uitgekomen.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Ik denk toch wel Schrijversliefde, omdat ik van die karakters ben gaan houden en daar nog twee romans op volgen.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Hopelijk nog wel een aantal, maar ik heb geen idee hoeveel.


Op welke website kunnen we je vinden?

saskiavision.wordpress.com
www.saskiavision.simpsite.nl
De tweede is mijn nieuwe website, die is nog niet helemaal klaar.

Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Bedankt voor dit interview. Ik hoop dat de lezers nieuwsgierig worden naar mijn boeken. Ik verkoop mijn boeken ook zelf. Als ik ze opstuur zijn de portokosten voor mijn rekening.

En dan wil ik nog even vermelden, dat ik het een eer vind om met de interviewer op de Hanzemarkt in Harderwijk te staan op 29 juli.

1 opmerking: