vrijdag 14 augustus 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Gerda van Wageningen


Vertel eens iets over jezelf.

Mijn eerste boek verscheen 36 jaar geleden. Schrijven beschouw ik als een uit de hand gelopen hobby en ik doe het nog steeds heel graag. Daarnaast ben ik natuurliefhebber. Ik heb een hond, rijd graag paard, vroeger in het zadel, nu met mijn broer in de marathonwagen met twee Friese paarden ervoor. Ook ben ik vogelliefhebber en lid van een vogelwerkgroep. Daarnaast ga ik graag op stap met mijn vriendinnen, ik hou van klassieke muziek en ga graag naar een museum. Verder schilder ik als hobby (abstract).


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre's?

Mijn boeken zijn een mengeling van historische romans en hedendaagse romans met een actueel onderwerp er in.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Het romantische boek is heerlijk om een beetje mee weg te dromen. Voor mij hoeft al dat geweld en seks in andere boekengenres niet zo nodig. Romantiek is veel leuker. Daarnaast is het leuk om mensen iets mee te geven, een stukje geschiedenis of hoe mensen met problemen omgaan.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Het is een vak dat mij veel vrijheid biedt, al vraagt het natuurlijk ook discipline en doorzettingsvermogen. Maar voor mij bestaat er niets beters.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Een goede recensie lezen is prettig, een slechte doet me niet veel. Uiteindelijk is een recensie gewoon de mening van iemand, waar andere mensen het lang niet altijd mee eens zijn.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Toen ik met schrijven begon, was er meteen veel belangstelling. Daar heb ik zelf niet veel aan hoeven doen. Nu is dat anders geworden. Een schrijver moet meer voor het voetlicht treden, b.v. met lezingen en dit is ook de reden waarom ik b.v. op facebook zit. Mijn lezers willen me graag volgen.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Zie vraag 6. Ik besef dat het een voorrecht is dat ik er zelf niet veel aan heb hoeven doen. Mijn boeken worden al vele jaren enorm goed uitgeleend in bibliotheken.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Er zijn er nu 111 uit, in september komt het volgende boek. In 2016 nog twee. Ik werk inmiddels al aan wat het 115e boek gaat worden.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Ik heb een aantal boeken geschreven met zowel een historisch deel als een hedendaagse. Die boeken vind ik zelf erg leuk. Zilver en Gevaarlijk Verlangen zijn een paar titels.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Zo lang ik gezond ben en er plezier in heb, zal ik blijven schrijven. Hoe lang dat is, weet uiteindelijk niemand van tevoren.


Op welke website kunnen we je vinden?

www.gerdavanwageningen.nl en https://www.facebook.com/gerda.vanwageningen


Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Ik beschouw het als een groot voorrecht om er zelf zoveel plezier in te hebben en daarnaast van mensen te horen dat ze mijn boeken graag lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten