vrijdag 7 augustus 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Greet Beukenkamp


Vertel eens iets over jezelf.

Ik ben pas laat begonnen met schrijven om de doodeenvoudige reden dat ik er geen idee van had dat ik kon schrijven. Op school kreeg ik wel goede cijfers voor mijn opstellen en mensen zeiden dat ik zulke leuke brieven schreef, maar dat bracht me niet op het idee dat ik misschien wel schrijver kon worden. Ik had andere ambities: ik wilde straaljagerpiloot worden, en later dierenarts, of dokter,
Na mijn HBS-B diploma ben ik naar de Kweekschool gegaan (tegenwoordig PABO) en daarna ben ik psychologie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ik trouwde, kreeg kinderen en ben toen in het onderwijs gegaan. Daar schreef ik toneelstukken voor groep 8. Een moeder raadde me aan om ze op te sturen naar een uitgever en tot mijn stomme verbazing werden er een aantal van uitgegeven. Kort daarop begon ik aan mijn eerste boek: Een lage reis op korte pootjes. Het verhaal van de teckel Dinky die zijn familie kwijtraakt en gaat zwerven. En nu komt in het voorjaar van 2016 mijn 21e boek uit.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre's?

Ik schrijf realistische verhalen. Verhalen dus die echt gebeurd zouden kunnen zijn. Alhoewel, de laatste tijd heb ik een paar boeken geschreven die onder de stroming van het Magisch-Realisme vallen. Anne & Anne is daar een voorbeeld van, evenals Voor eeuwig de jouwe.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Je kunt problemen aan de orde stellen die verstopt zitten in een leuk verhaal. In de serie De Kattenkwaadclub, De Klusclub, en De Kampeerclub (10 -12 jaar) komen allerlei problemen aan de orde waar kinderen mee te maken hebben zonder dat het loodzwaar wordt. In De Kattenkwaadclub is er een jongen die met huiselijk geweld te maken heeft en daar niet over kan en wil praten. Maar zijn vriendenclubje helpt hem. In De Klusclub komt echtscheiding aan de orde, en in De Kampeerclub de omgang met mensen met een psychische problemen.
Voor oudere kinderen heb ik wel boeken geschreven met een centraal probleem.
Al het water van de zee is een boek over pesten. Het is geactualiseerd en heruitgegeven. Een jaar geleden heb ik het in het (Amerikaans) Engels vertaald en het is nu als e-book te koop op Amazon met als titel: The flight of the seagull.
Tegen mijn wil is een boek over seksueel misbruik. Dat boek was niet meer verkrijgbaar, maar is nu ook als e-book te koop op Amazon.
Het is een boek dat elk meisje zou moeten lezen, en eigenlijk ook elke jongen!


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Het eindeloos kunnen fantaseren en het kruipen in andermans huid. En ik geniet ook van alle leuke mailtjes die ik van kinderen krijg.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Ik heb gelukkig nog nooit echt slechte recensies gehad. Wel recensies met kritische kanttekeningen. Ik trek het me niet aan, maar kijk er zelf kritisch naar. Hebben ze gelijk dan trek ik daar lering uit. Hebben ze mijns inziens ongelijk dan leg ik het gewoon naast me neer.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Ja dat is waar. Je moet een hele hoop kabaal maken om gezien en gehoord en vooral gelezen te worden en dat ligt mij niet zo.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Ik had zo’n beetje als eerste schrijver een eigen website. Zelf gebreid, met in het begin veel gezucht en gefoeter. Maar nu draai ik er mijn hand niet meer voor om. Mijn website werkt en hoe! www.greetbeukenkamp.nl
Verder laat ik mijn gezicht zien op boekenmarkten en dergelijke en laat ik mij horen op lezerscommunity’s als Hebban. Ook Facebook en Twitter ik. Dat zijn echte werkwoorden, hoor, je werkt je rot om alles bij te houden.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Mijn 21e boek komt in het voorjaar van 2016 uit bij Clavisbooks en gaat heten: De jongen achter het masker. Een boek voor Young Adults en ook volwassenen. Het gaat over Farao Toetankhamon. Ja, dat lees je goed, een historische roman.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Al het water van de zee, vind ik zelf nog steeds mijn mooiste en beste boek. Ik heb het opgedragen aan mijn jongste dochter Marianne die jarenlang ernstig gepest werd. De cover van de Nederlandse boek zowel als van de Engelse e-book versie is door haar ontworpen.

Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Geen idee. Ik ben nu bezig om een tweede boek van mij in het Engels te vertalen en tegelijkertijd ben ik aan mijn 22e boek bezig en er liggen nog een aantal idee├źn op de plank voor nieuwe.


Op welke website kunnen we je vinden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten