vrijdag 18 september 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Diane Broeckhoven


Vertel eens iets over jezelf.
Geboren in 1946 in Antwerpen (B). Ik heb 30 jaar in Nederland gewoond op diverse  plaatsen en kwam in 2000 terug in mijn geboortestad wonen. Ik heb drie kinderen en zes kleinkinderen en ben schrijver/journalist. De laatste jaren heeft het schrijverschap de overhand genomen. Ik ben een gelukkig mens.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genres?

Ik heb jarenlang kinder- en jeugdboeken geschreven en schreef in 1998 mijn eerste roman voor volwassenen. Sindsdien heb ik me op die laatste toegelegd. Er is geen bepaald thema, al zijn het vaak gevoelige thema's waar een taboe op rust. Je zou het psychologische romans kunnen noemen. Men zegt dat de 'sfeerschepping en empathie' de grootste troeven van mijn werk zijn.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Belangrijk vind ik het niet, maar het is een genre dat me ligt en dat in het verlengde ligt van wie en hoe ik ben. Ik zou geen andere boeken kunnen schrijven dan degene die ik schrijf, op mijn eigen manier. Daardoor zijn ze authentiek.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Schrijven is mijn tweede adem, het is een manier van leven. Bij het schrijven keer je naar binnen, na publicatie moet je de boer op. Ik doe het alle twee graag, maar alles op zijn tijd! Het geeft me een goed gevoel dat ik mijn droom heb waargemaakt, al heb ik er veel offers voor gebracht. Ik wilde als kind al 'boeken schrijven'. Taal intrigeert en fascineert mij, en ik ben een geboren verteller (zegt men).


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Van een goede recensie vind ik altijd dat ze waar is, dat de recensent groot gelijk heeft. Bij een slechte recensie ben ik geneigd te denken dat hij/zijn zijn dag niet had of zijn vak niet verstaat. Maar in alle ernst: ik ben gevoelig genoeg om het me aan te trekken als iemand mijn werk negatief beoordeelt. Niets menselijks is mij vreemd.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Op dit moment is het moeilijk om je plek te veroveren, omdat er gewoon enorm veel boeken gepubliceerd worden. Iedereen wil een boek schrijven en uitgeven, maar er is een oververzadiging. Toen ik mijn eerste boek uitgaf (in 1981) was er nog geen moordende concurrentie zoals nu. Ik won er meteen literaire prijzen mee, werd opgemerkt, en werd dus gestimuleerd om door te gaan. Nu, zo'n 35 jaar later, heb ik een trouw publiek opgebouwd. Daarnaast heb ik een uitgeverij die in mij gelooft en die zich volledig inzet voor de promotie van mijn boeken. Ik heb dus niets te klagen.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Om te beginnen: mooie, doorwrochte boeken schrijven. Maar daarnaast nog veel meer: bij een nieuwe roman bvb ga ik op tournee langs Vlaamse en Nederlandse boekhandels om over mijn boek te praten en mijn publiek te ontmoeten. Ik geef ook veel lezingen, in bibliotheken, voor leesclubs, op scholen, op boekenbeurzen. Ik heb in de loop van mijn carrière een fijn publiek opgebouwd, dat ik respecteer en dat ik graag ontmoet.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

36, een twintigtal voor kinderen en jongvolwassenen, een tiental romans voor volwassenen en een aantal kleinere boeken/verhalen, soms in opdracht voor bepaalde reeksen van uitgevers.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Dat is hetzelfde als aan een moeder vragen van welk van haar kinderen ze het meeste houdt! Ik koester al mijn titels omdat ze allemaal iets unieks vertegenwoordigen. Maar misschien moet ik de kleine roman 'De Buitenkant van Meneer Jules' (uitgeverij Vrijdag) toch even als favoriet vernoemen, omdat er meer dan 250.000 ex. wereldwijd van verkocht zijn en hij in 16 talen vertaald is totnogtoe. Het is een boek dat me op de wereldkaart heeft gezet.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Geen idee over dat aantal. Maar ik heb nog wel veel initiële ideeën die ik te zijner wil uitwerken. Ik ben nog lang niet uitgeschreven.


Op welke website kunnen we je vinden?

www.dianebroeckhoven.be


Heb je zelf nog iets toe te voegen?


Ik wil al mijn trouwe lezers wel eens bedanken, want zonder hen zou ik geen schrijver met een dergelijk oeuvre zijn.

1 opmerking:

  1. Prachtige dame, prachtige boeken, prachtig interview en ik hoop deze klassedame ooit te mogen ontmoeten!!!

    BeantwoordenVerwijderen