vrijdag 11 september 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Loes den Hollander


Vertel eens iets over jezelf.

Ik ben geboren in Nijmegen, maar woon al sinds mijn 21ste in Noord-Holland, inmiddels in de kop van Noord-Holland. Ik ben getrouwd, we hebben geen kinderen, wel een hond. Ik werkte jarenlang in de gezondheidszorg en schrijven was een van mijn grote hobby’s. In 2006 verloor ik door een reorganisatie mijn baan en besloot het manuscript dat ik net had afgerond naar een uitgever te sturen. Daarna ging als het ware de ene deur dicht en de andere open.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre's?

Ik schrijf voornamelijk thrillers, maar heb ook drie verhalenbundels en een roman op mijn naam staan.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Bij alles wat ik schrijf wil ik de lezer in het verhaal trekken en niet meer loslaten tot ik ben uitverteld. In het thrillergenre moet daar natuurlijk spanning aan worden toegevoegd en ik vind het belangrijk dat het dan een onderhuidse spanning is, waardoor je als lezer het gevoel krijgt dat de misdaad van alle kanten kan komen en je je nergens meer door moet laten afleiden. Als ik zelf thrillers lees wil ik dat gevoel ook krijgen.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

De vrijheid om iets te creƫren wat er nog niet is en waar alleen ik de regie over heb. De opwinding voelen als er een nieuw verhaal binnenkomt. Wendingen in verhalen bedenken die de lezer kunnen misleiden. Me verdiepen in nieuwe karakters. Mijn fantasie de ruimte geven. Ondergedompeld worden in een fictieve wereld die vanaf het begin tot het einde van het schrijfproces voor mij werkelijkheid is.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Ik hecht alleen waarde aan recensies die ergens over gaan en ergens op slaan, goede en slechte. Je kunt van recensies soms echt iets opsteken en daar sta ik voor open. Het gaat er voor mij om dat degene die hem plaatst de bal speelt, en niet de man. En dat die persoon er blijk van geeft iets van het verhaal begrepen te hebben.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Ik debuteerde met ‘Vrijdag’ in november 2006. Toen was de boekenmarkt nog niet ingestort en er was ook nog ruimte voor nieuwe schrijvers. Dat telde mee, naast het geluk dat ik een uitgever trof die direct geloofde in mijn talent.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Ik geef lezingen (via SSS), laat me zien op festivals, ga in op verzoeken om vragen te beantwoorden, ben actief op Facebook. En ik vind het allemaal nog leuk ook.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Tot nu toe zijn er 18 thrillers, 1 roman, 3 verhalenbundels en 3 (thriller) novelles verschenen. In oktober verschijnt thriller 19.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Dat is voor mij als ‘moeder’ van mijn geesteskinderen een vraag die ik onmogelijk kan beantwoorden. Ze hebben allemaal op zijn tijd even een streepje voor, maar laat me niet kiezen.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Ik heb geen idee, maar ik ben beslist nog lang niet uitgeschreven. Het begin voor thriller 20 is gemaakt, er is ook al een aanzet voor thriller 21. Ik ben nog wel even bezig.


Op welke website kunnen we je vinden?

En op Facebook, onder mijn eigen naam.


Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Ik vond het leuk om een uitnodiging van je te krijgen, Arie. Mochten de lezers nog vragen hebben, kom dan langs op mijn Facebookpagina.
Hartelijke groet aan iedereen die dit leest.Geen opmerkingen:

Een reactie posten