vrijdag 4 september 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Nanda Roep


Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben schrijfster, maar werk ook graag in andere disciplines, zoals theater, muziek en tv. Omdat ik per discipline ook nog eens in meerdere genres werk, is het vaak ingewikkeld om kort en helder uit te leggen wie ik ben en wat ik graag doe. Ik heb daarmee leren leven. ;)


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre's?

Het wisselt per periode van een jaar of vijf, heb ik ontdekt. Ik heb vooral fantasieboeken gedaan, detectives en romantische komedie. Veel jeugdboeken, maar ook volwassen romans.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Voor mij staat de wens bovenaan dat mijn boeken zich lekker laten lezen. Ik hou nou eenmaal van 'lekker lezen', dat het prettig is. Ik wil een fijn gevoel overdragen en als het even kan ook nieuwe, mooie inzichten geven.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Boeken geven de gelegenheid om afwisselend te werken, maar ook om steeds persoonlijke nieuwe interesses te kunnen toevoegen. Natuurlijk vind ik de taal heerlijk om mee te werken, daar begint het mee, en dan is de hoge mate van autonomie ook erg fijn. Dus ja, dan is de keuze snel gemaakt.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Soms schrijft een recensent/blogger iets dat me raakt, dat vind ik wel bijzonder. Maar wanneer een recensent, en in mindere mate soms ook de blogger, denkt dat hij de waarheid in pacht heeft, verlies ik gauw mijn interesse. Soms slaan recensenten door en pretenderen een soort 'weten', dat blijft jammer.
Ook vind ik dat in gedrukte media eigenlijk vooral eenzelfde type boek op positieve onthaal kan rekenen. Ik schrijf dergelijke boeken niet en lees ze meestal ook niet graag. Eerlijk gezegd hecht ik om die reden niet zoveel waarde aan recensies.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Nu ik bijna twintig jaar schrijver ben, ik begon als studente, verbaas ik me erover hoe gemakkelijk het de eerste vijftien jaar is gegaan. Ik debuteerde bij een mooie uitgeverij, werd enthousiast onthaald en dat was het zo'n beetje. Lezers vonden mijn boeken erg leuk, dat is natuurlijk geweldig, maar kennelijk had de boekenwereld ook ruimte om mijn werk een plekje te geven. Ik denk dat het tegenwoordig veel lastiger is - ook voor mij, met name winkeliers hebben het natuurlijk moeilijker.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Bij aanvang hoefde ik er niets voor te doen, echt niet. Twintig jaar geleden zag het er allemaal zo anders uit. Ik werkte graag en hard. De boekhandels en bibliotheken namen mij als nieuwe auteur gewoon op. Nu was dat wel een tijd waarin ik dat hele jaar de enige debutante was van die uitgeverij, misschien scheelde dat ook.
Ik herinner me nog dat we in het jaar 2000 hotmail kregen en dat ik ineens moest mailen met lezeressen. Dat vond ik toch zo raar... Wat moest ik nou zeggen tegen de lezers, meestal tieners? Nu ben ik soms niet van Facebook af te slaan, haha, en kost het me geen moeite om contact te leggen.
Maar goed, wat ik kan doen om bekend(er) te worden? Daar heb ik geen idee van. In ieder geval wil ik het zo fijn mogelijk hebben met de mensen die mij en mijn werk al hebben gevonden en lekkere boeken voor ze maken.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Het zijn er zeker zestig.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Ik heb geprobeerd om elke titel speciaal te maken voor me. Er is een boek rond een reis naar Amerika en er is een boek over mijn plotseling overleden kunstzinnige oom. Dat zijn er nog maar twee van de zestig, het gaat zo door: een prentenboek voor mijn pasgeboren dochtertje, een fantasy-boek met alle idee├źn van mijn jonge zoon erin verwerkt... Hoe moet ik daar nou tussen kiezen?


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Daar heb ik echt geen idee van. In ieder geval wil ik nog een tijdje door met mijn jeugdserie Plaza Patatta en komen er nog twee nieuwe romans aan.

Op welke website kunnen we je vinden?

www.nandaroep.nl

  
Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Ik heb geprobeerd via mijn website zo helder en leuk mogelijk te communiceren. Je vindt er 'Hoe maak ik een boek'-filmpjes, maar ook knutselplaten bij mijn kinderboeken en bijvoorbeeld links naar mijn volwassen blogs. Ook niet in een zin uit te leggen wat er allemaal te vinden is, maar de moeite waard om even rond te snuffelen, denk ik, hoop ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten