vrijdag 25 september 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Sanne Terlouw


Vertel eens iets over jezelf.

Dit is meteen een moeilijke vraag. Gaat het om werk? Karakter? Maatschappelijke positie? Ouderschap? Liefhebberijen? Smaak? Laat ik het kort houden: ik identificeer mezelf soms met het beroemde standbeeld van Ossip Zadkine: ‘de verwoeste stad’. Het is een vrouw met een groot gat in haar lijf, een erg krachtig beeld. Ik ben altijd op zoek naar een manier om dat gat te vullen, bijvoorbeeld door te lezen en mooie zinnen tegen te komen, door gesprekken met mensen te voeren, door bijzondere metaforen die je om je heen vindt. Ik heb de (ijdele) hoop dat er ergens op aarde iets bestaat, een zin, een passage, die precies verwoordt waar het in het leven om gaat. Daarmee zou ik dat gat kunnen vullen. Een heel enkele keer bedenk ik zelf een zin of heb ik een gedachte waarvan ik het gevoel heb dat hij een heel klein beetje in de buurt komt van wat ik zoek. Dat zijn mooie momenten.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genres?

Samen met mijn vader Jan Terlouw schrijf ik detectives, of thrillers zo je wilt. Daarnaast schrijf ik historische romans en heb ik ook (onder pseudoniem) voor kinderen geschreven. En ik schrijf verder alles wat los en vast zit (lezing, libretto, noem maar op) als dat van me wordt gevraagd.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Ik vind detectives/thrillers niet belangrijk. We schrijven ze voor de gein, voor onszelf en om lezers een paar fijne avonden te bezorgen. Historische romans vind ik (soms) wel belangrijk. De geschiedenis zit vaak heel anders in elkaar dan mensen denken en ik acht het mijn taak eraan bij te dragen de wereld een klein beetje verder te helpen door uit te zoeken wat er in het verleden gebeurd is. Niet dat het helpt hoor…


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Wie zegt dat ik het leuk vind? Maar goed, het fijne van schrijven is dat je helemaal de baas bent over de wereld die je schept en dat het bevredigend kan zijn je gedachten zo goed mogelijk onder woorden te brengen. En wat ik bij de vorige vraag antwoordde: soms voelt het als een plicht om de waarheid te achterhalen. Maar schrijven is ook vaak frustrerend en altijd heel hard werken. Alles, iedere letter moet uit je eigen brein komen en je kunt enorm vast komen te zitten.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Ik probeer ze niet te lezen. Blijkbaar doet het me namelijk wel wat en je weet nooit of je een goeie of een slechte te pakken hebt voordat je gaat lezen.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

In het begin was het vreselijk. Wat een frustratie! Je hebt een boek af, voelt je trots en voldaan, tevreden en verwachtingsvol en dan volgen de afwijzingen. Afschuwelijk gewoon. Toen ik eenmaal een uitgever had gevonden die met mij in zee wilde, werd het beter, maar ik zal die begintijd nooit vergeten, en ik zal altijd deernis hebben met mensen die in die fase zitten.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Ik doe bijna niks, althans niet actief, maar als journalisten een interview willen, ga ik er meestal wel op in (ook omdat ik niet van nee-zeggen hou).


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Dat hangt ervan af wat je allemaal meerekent, maar als ik de kleinere publicaties weglaat, zijn het er een stuk of 12.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Ik hecht het meest aan Het Rozeneiland. Dit is het boek waarvan ik echt graag wil dat mensen het lezen omdat er een belangrijk stuk historie in zit. Het is de geschiedenis van de Joden van Rhodos, eigenlijk de geschiedenis van het Europese Jodendom in romanvorm en ik weet inmiddels dat niet veel mensen die kennen.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Ik heb geen idee. De laatste tijd sta ik vaak als verteller op de planken met het Orion Ensemble (een klassiek trio) en dat bevalt me ook erg goed.


Op welke website kunnen we je vinden?

Ik geloof dat mijn uitgevers De Kring en Nieuw Amsterdam een website over mij bijhouden en er is ook een Wikipediapagina over mij, maar ik houd me hier zelf beslist niet mee bezig.
Ga liever naar de boekhandel en lees mij als je wat meer over me wilt weten…


Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Deze vraag is te open, ik laat hem maar voor wat hij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten