vrijdag 16 oktober 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Ineke KraijoVertel eens iets over jezelf.

Mijn naam is Ineke Kraijo en ik ben veertig jaar geleden geboren in Hardinxveld-Giessendam. Ik ben getrouwd met Roland en we hebben twee kinderen. Jelle is acht en Femke is vijf, bijna zes.
Ik heb Nederlands Recht gestudeerd en na mijn studie heb ik een aantal jaar met veel plezier in de sociale advocatuur gewerkt. Helaas werd ik ziek en moest ik stoppen met mijn baan. Toen ben ik gaan schrijven en binnenkort komt mijn twaalfde boek uit.

Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genres?

Ik schrijf kinderboeken, eigenlijk voor alle leeftijden, van peuter tot puber. En daarnaast schrijf ik historische (jeugd)romans.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Ik vind het belangrijk dat kinderen leren dat lezen leuk en ontspannen kan zijn. Dat ze er echt plezier aan beleven en helemaal in een boek kunnen duiken. En ik vind het fijn als ze dan en passant nog wat sociaal bewustzijn meekrijgen.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Dat zijn verschillende momenten. De eerste keer dat je een nieuw boek in je handen houdt, is geweldig. Bij het uitkomen van mijn allereerste boek heb ik letterlijk door de kamer lopen springen met het boek in mijn handen. Maar ook als je aan het schrijven bent en je voelt dat alles klopt, dat het verhaal als het ware zichzelf vertelt. En schoolbezoeken vind ik ook erg leuk.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Recensies zijn altijd spannend. Je hebt intensief aan een boek gewerkt en dan is het natuurlijk spannend hoe het wordt ontvangen. Van goede recensies word ik blij, bij recensies met een kritische noot kijk ik of ik die kritiek terecht vind en zo ja, hoe ik dat kan gebruiken bij een volgend boek.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Ik heb dat ook zo ervaren, zeker bij mijn eerste boek. Bij mijn tweede boek zat ik opeens in de luxe positie dat vier uitgevers mijn boek wilden hebben.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Ik ben actief op sociale media, vooral Facebook en in mindere mate Twitter, daarnaast geef ik af en toe lezingen en bezoek ik scholen. Een enkele keer ben ik op de (regionale) radio of televisie.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Mijn twaalfde boek komt over een paar maanden uit en daarnaast heb ik nog een bijdrage geleverd aan twee bundels en meegewerkt aan een taalboek.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Dat is zonder twijfel mijn historische roman Kate, die in het voorjaar van 2012 uitkwam. Het was mijn tweede boek, maar voor mijn gevoel ben ik pas vanaf dat moment echt schrijver geworden. Bovendien gaat Kate over The Great Famine, de Ierse Hongersnood halverwege de 19e eeuw. Ik wilde heel graag vertellen over die periode en ik hoopte daar een breed publiek mee te bereiken. Dat is gelukt. Het boek werd een kerntitel voor De Jonge Jury en werd genomineerd voor Het Hoogste Woord. Bovendien staat het in veel bibliotheken en mediatheken en is er een tweede druk.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Ik zou het niet weten, maar ik heb nog ideeën genoeg, dus voorlopig schrijf ik lekker door. Ik streef naar minimaal één boek per jaar.


Op welke website kunnen we je vinden?

www.inekekraijo.nl


Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Interviews zijn altijd leuk omdat het je dwingt om na te denken over jezelf en je manier van schrijven.

1 opmerking: