vrijdag 23 oktober 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Michael Berg


Vertel eens iets over jezelf.

Ik ben geboren in 1956, heb Nederlands gestudeerd en op de Kleinkunstacademie gezeten. Na het een tijdje als artiest te hebben geprobeerd, ben ik bij de omroep gekomen. Presentator, interviewer, documentairemaker en later omroepbaasje. Met 48 ben ik gestopt met werken en verhuisd naar Frankrijk om te gaan schrijven.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre's?

Ik schrijf thrillers.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Het boek moet niet alleen spannend zijn, maar ook goed geschreven en zo interessant dat de lezer het verhaal niet snel vergeet.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Dat ik niet meer op een kantoor hoef te zitten. Ik ben mijn eigen baas en kan overal werken. Als er maar een computer en internet is.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Recensies zijn een blijk van waardering. En als de grote kranten je bespreken is dat een goed teken. Over goede recensies heb ik niet te klagen. Dat maakt het makkelijker als iemand het een keer helemaal niks vindt. Maar het is altijd de mening van één persoon. ‘Nacht in Parijs’ werd in VN Thrillergids afgebrand, maar won even later De Gouden Strop. Tja.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Er zijn twee mogelijkheden. Of je debuteert met een knaller à la Peter Buwalda of je bouwt langzaam je publiek op. Ik ben van de laatste categorie. Dat is doorzetten en hard werken, goede boeken schrijven en zorgen dat mensen weten dat je er bent. Er verschijnen ieder jaar zo’n 500 thrillers. Het is dringen.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

In de beginperiode strooide ik hier in Frankrijk in de zomermaanden met flyers. Ik heb ook wel eens op de parkeerplaats van de snelweg gestaan en Nederlandse toeristen aangesproken met de vraag of ze genoeg boeken voor de zomer bij zich hadden. Verkocht ik toch mooi 80 boeken binnen 2 uur. Bij ieder nieuw boek ben ik naar Nederlands gereisd voor interviews en lezingen. In Frankrijk geef ik in de zomer lezingen. Maar het belangrijkste is goed zichtbaar te zijn op de sociale media. Vooral in de periode dat er geen nieuw boek van je verschijnt. Het winnen van De Gouden Strop heeft me natuurlijk enorm geholpen. Ik heb inmiddels genoeg boeken verkocht om er van te kunnen leven. Ik beschouw mezelf als een bevoorrecht mens.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Zeven.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Dat is moeilijk kiezen. Ieder boek heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het zijn net kinderen, nietwaar?


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Geen idee. Maar ik ben nog lang niet uitgeschreven.


Op welke website kunnen we je vinden?Heb je zelf nog iets toe te voegen?


Mijn nieuwste boek heet ‘Het meisje op de weg’ en is op 15 oktober verschenen. Verder bedankt voor het podium en succes met deze rubriek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten