vrijdag 6 november 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Marcel van Driel


Vertel eens iets over jezelf.
  
Mijn naam is Marcel van Driel. Ik ben schrijver van voornamelijk jeugdboeken, spreker over Waanzinnige Plannen en vader van twee zonen.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre's?

Ik schrijf wat ze in het Engels ‘genre-fiction’ noemen. In het Nederlands is daar niet echt een goeie term voor, maar het is de verzamelnaam voor fantasy, science fiction, horror en thrillers. Daarnaast heb ik twee non-fictieboeken geschreven: ‘Waanzinnige Plannen – en hoe ze te realiseren’ en ‘Geen Tijd, Geen Geld, Toch Doen’.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Dat het haaks staat op het dagelijkse leven, dat de personages dingen beleven die wij normaal niet beleven en dat we heel even in een andere wereld terechtkomen.


Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Het leukste is om vorm te geven aan de verhalen die in mijn hoofd ontstaan, personages tot leven te wekken en zo de lezers te vermaken en – heel misschien – een glimp te bieden van een ander soort leven.


Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Mijn boeken worden niet heel vaak gerecenseerd. Vroeger kon ik nog wel eens wakker liggen van een slechte recensie, nu zie ik steeds meer dat het de mening is van één persoon en dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken. Zelf blijf ik mijn grootste criticus, wat dat betreft.


Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Als schrijver doe je twee dingen. Ten eerste schrijf je – iedere keer weer opnieuw – het beste boek dat je in je hebt. Daarna probeer je dat boek – met behulp van je uitgever –zo goed mogelijk te verkopen. Het een heeft helemaal niets met het ander te maken. Zoals mijn collega Judith ooit twitterde: een goed boek schrijft zichzelf net zo min als het zichzelf verkoopt.
Ik heb grote successen zoals de Superhelden.nl-trilogie en ik heb grote flops. Als schrijver ben ik op alle boeken even trots, omdat het (gebrek aan) verkoopsucces niks te maken heeft met de kwaliteit van het boek. Maar om te kunnen leven van mijn vak, moet ik natuurlijk wel boeken verkopen, dus ik besteed zeker ook veel aandacht aan promotie. Maar wat er uiteindelijk met een boek gebeurt, is altijd weer een verrassing.


Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Vertellen over wat ik schrijf (en waarom) op social media, scholen langsgaan, in gesprek gaan met lezers en leerkrachten, interviews geven.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Ik heb ondertussen 44 titels op mijn naam staan.


Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Het blijft lastig kiezen, maar de Superhelden.nl-serie (in 2016 verschijnt deel 4 in Nederland en deel 1 in Duitsland) is toch wel mijn grootste prestatie, zowel literair als qua verkopen.


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

Ik hoop nog honderd!


Op welke website kunnen we je vinden?

www.superhelden.nl voor de serie, www.stoerboek.nl voor mijn blog en www.waanzinnigeplannen.nl voor de non-fictie en de lezingen.


Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Dank je wel voor de leuke vragen en de mogelijkheid om over mijn vak te mogen vertellen!


1 opmerking:

  1. Mooi interview! Ik ben een fan van Marcel en kijk uit naar zijn nieuwe boek!

    BeantwoordenVerwijderen