vrijdag 4 december 2015

Schrijver in de schijnwerpers: Anne Mieke Vermeulen


Vertel eens iets over jezelf.

Ik ben opgegroeid in Fijnaart (West-Brabant). Nu woon ik al weer zo’n 25 jaar in Den Haag. Tot 2002 heb ik met veel plezier gewerkt als archeoloog. In dat jaar heb ik de overstap gemaakt naar het onderwijs. Mijn werk heeft mij altijd geboeid en in beslag genomen. Het idee om ooit een boek te schrijven, speelde steeds in mijn achterhoofd, maar het ontbrak mij eenvoudigweg aan tijd. Tot ik in 2014 tijdelijk zonder werk kwam.
Ik ben toen begonnen aan een 4-delige cyclus over het leven van een dagloner in de 19de eeuw. Het eerste deel is 10 oktober gepresenteerd. Mijn hoofdpersoon komt net als ik uit Fijnaart en ook hij vertrekt naar Den Haag in de hoop daar in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Overigens houdt daarmee ook iedere overeenkomst op.


Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre’s?

Mijn debuutroman is een historische roman.


Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?

Dit genre biedt de mogelijkheid om de geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. Wie zijn geschiedenis kent, begrijpt het heden beter. Het heden wortelt immers in het verleden.

 
Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?

Ik vind het heel leuk om onderzoek te doen. Neuzen in archieven en bladeren in oude kranten. Ook bezoek ik vaak de plaatsen waar scènes uit mijn boek zijn gesitueerd. Zo leef ik mij in in situaties en omstandigheden.
Het schrijven zelf vind ik mogelijk nog leuker. Het creëren van personages en hun belevenissen is een spannende bezigheid. De gegevens uit de bronnen moeten dienend zijn aan het verhaal. Dat is soms een hele puzzel.

 
Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.

Recensies zijn belangrijk zolang de kritieken een opbouwend karakter hebben. Het is fijn om bevestigd te worden bij wat je doet door een goede recensie. Een welgemeende kritische noot helpt mij verder.

 
Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?

Ik zet de eerste stappen op dit moeilijke pad. De start was bemoedigend. Het boek wordt al direct aardig verkocht. Ik realiseer me dat ik een lange weg te gaan heb.

 
Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?

Ik ben al direct toen ik begon met schrijven een weblog bij gaan houden en een Facebookpagina gestart. Daar plaats ik korte stukjes over het onderzoek en de vorderingen die ik maak bij het schrijven. Dat heeft al in een vroeg stadium de aandacht getrokken van de lokale en regionale media in Noord-Brabant. Regionaal is de belangstelling groot en het boek wordt goed ontvangen.
De uitdaging is nu om een groter lezerspubliek te bereiken.


Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?

Dit is mijn eerste boek.

 
Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?

Hier heb ik weinig keuze, hè?


Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?

In ieder geval de drie volgende delen uit de cyclus. Maar ik hoop nog veel meer. Ik heb de smaak echt te pakken gekregen.

 
Op welke website kunnen we je vinden?


 
Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Dank je wel Arie, dat je mij in de schijnwerpers hebt willen zetten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten